לא יצא לי לכתוב כאן כמה שבועות (עיסוקים, טיסות ושאר מרעין בישין), אבל בימים גשומים אלה, אפשר לשבת בנחת, למזוג כוסית קטנה של Southern Comfort, להאזין לNightwish ולכתוב… 🙂
הפוסט הבא יוקדש לאחד היוצרים הכי מוערכים בתחום מדע הבדיוני (שבוודאות נימצא על גבול הדמדומים).
מגב הספר:
מלחמת העולם ה-2 הסתיימה בניצחון גרמניה ויפן, ומה שהיה ארצות הברית מחולק לשלוש יחידות מדיניות. במדינות החוף המזרחי שלטון גרמני-נאצי מלא. במדינות החוף הפסיפי שליטה יפנית, ובהרי הרוקיס אזור חיץ ללא עצמאות אמיתית. העבדות מותרת שוב, מעשי זוועה נעשים באפריקה. כל זה עדיין לא מספק את תאבונו של הרייך, ומותו של הקנצלר בורמן (היטלר לקה בשיטיון זה כבר) מעורר בגרמניה כוחות להרפתקת כיבוש חדשה. המכשול היחיד העשוי לעמוד בדרכם, כך יתברר, הוא דווקא הפן האנושי והמוסרי של המורשת הבודהיסטית של יפן הקיסרית.
פיליפ קיי דיק, לסופר המדהים הזה שווה להקדיש פוסט מיוחד, ברם הפעם נתמקד ביצירה בודדת "האיש במצודה הרמה" The Man in the High Castle, את האיש במצודה הרמה קראתי באחת השהיות שלי בחו"ל, הייתי לבד לחלוטין והעברתי ערב ערב במלון גשום אי שם באירופה לבד (מה שמעצים מאוד את החוויה).
הספר הוא סוג של רומן מסוג "מציאות אלטרנטיבית" קרי הוא מתאר את עולמינו שלנו אבל מדגים מציאות שלא התרחשה "באמת", הספר מתרחש 15 שנה לאחר מלחמת העולם הII , גרמניה הנאצית מנצחת במלחמה (!) והעולם החדש מחולק ל"מנצחים" (בעיקר גרמניה ויפן). הספר מתאר את אורח החיים והדמויות במציאות הכל כך שונה (שונה כמובן מהידע שלנו).

מספר דמויות בספר מחפשות וקוראות בספר "סודי" שנאסר לקריאה, הספר ניקרא "החגב עומד יציב" או בתרגום החדש יותר "יסתבל החגב" (לקוח מתוך קהלת , יב ,ה) המדגים ספר שמראה מציאות אחרת מעולם ה"אמיתי" בספר הזה מתואר המצב כפי שאנו מכירים מהמציאות שלנו (מדינות הברית מנצחות במלחמת העולם הII).
בשלב זה הגבולות בין מציאות אמיתית למציאות אלטרנטיבית מטשטשים, כל אחד מהגיבורים מסתיר משהו וכל אחד מהם נוגע-לא נוגע במציאות האמיתית או מתלבט מה היא למעשה מציאות, והאם היא אמיתית. (זה המשפט המבולבל ביותר שאי פעם כתבתי ובכל זאת אני משאיר איתו, היות והוא משקף את המצב לאשורו).
כאן היא בעצם גדולתו של הספר, המיקוד הוא לא "בעולם החדש" המיקוד הוא במתרחש במוחם של הדמויות וההתלבטות שדמויות אלה מציבות לעצמם (בדיוק כמו השאלות שהקורא שואל את עצמו), מסובך?! זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה, העלילה פשוטה נקייה ולא מכילה קטעים פילוסופים או טכנולוגים, ואיכשהו הפאזל הזה שמתאר מציאות לא ממש מתחבר לעולם "שלם" מכאן מתחילות התהיות (של הדמויות שכמובן משתקפות לקורא).
האיש במצודה הרבה נכתב ב1962 (זכה בפרס הוגו ב1963) – ומהווה בעצם סגנון בפני עצמו, סגנון אשר לא מתמקד בטכנולוגיה עילית או מסע בין כוכבים, הסגנון מתמקד בדמויות מפתח (עמוקות לשם שינוי), אבל בניגוד לדוגמה ל"מטריקס" שם משקיעים מאות מליוני $ באפקטים על מנת לתאר את המציאות החלפית והחוקים המתקיימים או נשברים בסוג כזה של מציאות, ב"איש במצודה הרמה" מדובר על כנות , הבנה והצצות חטופות במציאות אחרת שמערערת הדמות. ישנו שימוש באמצעים כמו "האי צ'ונג" משחק הדוקים הסיני אשר דוגמאות המקלות הנופלים מתורגמות לעצות והבנה כיצד יראה העתיד.
בשנת 2015 יצאה סדרת טלוויזיה , צפייה בשני הפרקים הראשונים היא זו שגרמה לי לכתוב על הספר, הסדרה לטעמי עשויה היטב, אבל הבלבול ודיס האוריינטציה שחש הקורא לא מסוגלים לעבור למימד המסך ("מה לכל הרוחות קורא כאן, זו מציאות או חלום?"). גדולת מימד הספר דווקא היא בפשטות הנחרצת שלו, העלילה אינה מפותלת ומוגזמת (אם כי אינה מתפשרת ומלאה מושגים מתרבויות, שפות, וספרים שונים).
לא קשה לקרוא את ספריו של פיליפ קי דיק, אבל יצא לי לעצור כל כמה דקות כדי לחשוב על דבריו או על הסיפור יש לא מעט עיסוק במוות , בבדידות ושאר מושגים אשר לא מקבילים בקווי העלילה שעל פני השטח), וכמובן לתהות או לחפש מושגי תרבות שאיני מכיר
ספר נוסף ששווה להזכיר– ישראלי הפעם המתאר מציאות אלטרנטיבית הוא "השלישי" של ישי שריג.
גיבור הספר הוא הכהן השלישי של בית המקדש (שניבנה שנית), לאחר שואה גרעינית במדינת ישראל, ובנייתה מחדש תחת שלטון דתי. בניגוד לאיש במצודה הרמה, שם הסיפור הפשוט לכאורה גורם לקורא לחשוב, ולשאול שאלות לגבי המציאות, מה עדיף, היכן היינו חיים טוב יותר. "השלישי" בוטה יותר ביחס למציאות המודגמת בספר.
הפודקאסט של רן לוי – פיליפ קי דיק
ונסיים בברכה" שלעולם לא יסתבל לכם החגב" – שלא ייכפף גבכם !
האיש במצודה הרמה – פיליפ קי דיק. 1962
הוצאה ראשונה 1981 מסדה תרגום: יוסף גרודזינסקי 216 עמ'
הוצאה שניה 2012 הוצאת עם עובד : תרגום: שמעון אדף 311 עד'
תגובה אחת בנושא “האיש במצודה הרמה \ מציאות אלטרנטיבית– פיליפ קי דיק”