להקת הקאברים Prowlers הודיעה (כייף גדול) שתבצע ב25.2 את אלבום המופת Somewhere in Time על ביצועי הProwlers כבר כתבתי כאן . שווה לנצל את המאורע המשמח הזה על מנת לנתח את אחת היצירות היותר עמוקות של מיידן.(כמו כן, לא ראיתי כמעט חומר בעברית על האלבום, אז עם הרבה רצון מחוזק בג'ין טוניק ניגשתי למלאכת הכתיבה).
האלבום יצא ב9 לספטמבר 1986, ועוסק רובו ככולו בקונספקט "הזמן". אלבום זה היה האלבום הראשון (ולדעתי היחידי) שבו Maiden שילבו סינטיסייזרים עם הלהקה (תיקון לאחר בדיקה, גם האלבום לאחר מכן – Seventh Son, מכיל סינתים, אבל בנוכחות הרבה יותר זעומה). איני יודע האם השנה שבה הופק האלבום היה שנת ה"בואו נוסיף כלים מתוחכמים ונעלה את רמת המורכבות" ואכן בשנים הללו הוסיפו סינתים ללא מעט הפקות…. "טורבו" של Judas Priest הוא דוגמה נוספת מאותה תקופה.
ואולי חשבו באמת ובתמים לשנות את הרכב הרוק הכבד הקלאסי למשהו "מתקדם יותר", כך או כך השילוב יצר רובד חדש ומתקדם יותר של הרוק הכבד הקלאסי, או במילים אחרות, לקחת את הרכב הרוק הכבד (גיטרות, בס ,תופים וסולן) ולהוסיף להם את הסינתים היה יכול להיות אסון קולוסאלי, ברם התוצאה ידועה- הצלחה מסחררת, האלבום מכר יותר ממיליון עותקים בארצות הברית בלבד, למען ההגינות ישנן גם ביקורות אחרות אשר טוענות כי האלבום הזה הוא החלש ביותר שמיידן הוציאו בשנות ה80, דווקא בשל ההתעקשות להוסיף כלים מודרניים להרכב הבסיסי של הלהקה.
האלבום אורך קצת יותר מ51 דקות ומכיל 8 שירים בסך הכל. כך שכל יצירה הינה מעל 5 דקות (אכן, השירים רובם ארוכים יחסית). השירים Wasted Years ו Heaven Can wait מבוצעים עד היום בהופעות חיות, לHeaven can Wait ישנו חלק שבו כל עובדי הבמה, העוזרים והחברים בBack Stage עולים יחד על הבמה ושרים יחד את הOH-OH-OH המפורסם ויורדים מהבמה כאשר מתחיל סולו הגיטרה.
למרות (לדברי סטיב האריס) מעולם לא התכוונו Maiden להוציא אלבום קונספט, העובדות מדברות כי רוב השירים עוסקים במימד ה"Space and Time". שירים כמו Caught Somewhere in Time , Wasted Years ,Deja-Vu ,Stranger in a stranger land , Heaven Can wait.
בהחלט מדברים על נושא זה.
סדר השירים:
- Caught Somewhere in Time-7:26
- Wasted Years-5:08
- Sea of Madness-5:42
- Heaven Can Wait-7:21
- The Loneliness of the Long Distance Runner-6:31
- Stranger in a Strange Land-5:44
- Deja-Vu-4:56
- Alexander the Great-8:31 (כי אי אפשר לסיים בלי יצירה אפית מדהימה) 🙂
עטיפת האלבום כמעט כל עטיפות האלבום של מיידן -סוראליסטים (מכילים המון פרטים בדיוק ראליסטי רב, אולם חיבור הפרטים יוצר תמונה לא מציאותית או לא אפשרית). ובוצעה על ידי האמן המבריק Derek Riggs ששווה אזכור בפני עצמו, זו עטיפת האלבום המסובכת ביותר שייצרו אי פעם למיידן. Eddie מופיע באלבום הזה כסייבורג עם נוף פוסט אפוקליפטי שזורק יותר מקריצה לסרט "בלייד ראנר" (המבוסס על ספרו של פיליפ קיי דיק, האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות).אנדרואידים שנראיןם ומתנהגים בדיוק כמו בני אנוש, אבל מגיעים עם "תאריך שיחרור" – לאחר 5 שנים בדיוק הם כבים.. שוב – מוטיב הזמן.
עטיפת האלבום –(וחתימו המשונה) נמצאת במקרה הזה על החזה של Eddie. התמונה מכילה עשרות פריטים שנותחו שנים רבות לאחר יציאת האלבום לאזכורים, הפניות לשירים, הפניות ליצירות ספרותיות וסרטים.
ברשותכם כחובב יצירות מדע בדיוני אכתוב רק חלק קטן, את הרשימה מלאה תוכלו למצוא כאן :
- קצת עברית, הציור מופיעות המילים העבריות "יהוה" שמו המפורש של אלוהים ו"ג'ין" – ככתוב "לאחר חצי בקבוק ג'ין –אין ספק שתדבר עם אלוהים.."
- מתחת לשלט Aces High Bar ישנו שלט Sand Dune – אשר רומז כמובן על היצירה חולית, וקורץ לשיר Tame Land מהאלבום Piece of Mind.
- הקולנוע נקרא Philip K Dick Cinema, הסופר שכתב את "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות, על בסיס הספר הזה נעשה הסרט Blade Runner.
- רמזים נוספים לBlade Runner נמצאים בשלט Tyrell Corp ו Dekkers Department Store.
- Bradbury Towers – איזכור סופר המדע הבדיוני Ray BradBury (רשימות מין המאדים, פרנהייט 451).
- על הגג של אחד הבניינים מופיע הטרדיס(Tredis), אותו תא טלפון שעובר מעבר לחלל והזמן מסדרת הטלוויזיה של הBBC – Who?
- ישנו שלט על אחד הבניינים בשם "Asimov Foundation", עם אזכור כמובן לסדרת המוסד של אסימוב.
- Herbert Ails – הכוונה כמובן לסופר פרנק הרברט – "חולית" על ספר זה נכתב השיר Tame Land (וסוכנו של פראנק הרברט אגב, לא הסכים לאפשר ללהקה להשתמש בשם "חולית" כשם השיר ומכאן השם Tame Land").
-
- ולבסוף קצת הומור עצמי, לכל המעריצים הבוהים הציור ומחפשים משמעויות ניסתרות, כתוב בהיפוך : This is A very Boring Picture….
- קוריוז הפוך – בניגוד לכל מה שחושבים, דווקא השיר Starnger in A strange Land (עם שם זהה לספר המדע הבדיוני המפורסם של רוברט היינלין תורגם בעברית לספר "גר בארץ נוכריה" ), דווקא אינו קשור בכלל לספר. אלה לחוויה אישית שעבר ג'ניקס, מאידך הCover Art של השיר לגמרי מזכיר פאב חללי מוקף "אנשי מאדים" אז גם לי אין דעה מוצקה בנושא.
-
הTheme של Stranger in A Strange Land מצולם עם כמה מענקי המדע הבדיוני